Molen 'Zeldenrust'
Jacoba Omvleepad 4
Zuidbarge
7825 TX Emmen
06-51 99 41 94

Sinds 1857 staat de imposante korenmolen 'Zeldenrust' in het Drentse Zuidbarge.
Na een grootscheepse restauratie is de molen in 2006 feestelijk heropend.


Molen in rouwstand

Op maandag 15 oktober is op 83-jarige leeftijd Charles Bolsenbroek overleden. Hij was vanaf 2001 bestuurslid van stichting Molen Zeldenrust.
Maandag 22 oktober is de begrafenis. Tot zo lang staat de molen in de rouw.


Drentse Molendag 2018

Het weer zat niet mee op zaterdag 25 augustus. Veel regen en 's middags moest de molenaar de molen twee keer een tijd stilzetten door een paar onweersbuien. Daardoor kwamen er nauwelijks fietsers en wandelaars op bezoek. Toch zijn er nog zo'n dertig belangstellenden geweest.


De Drentse Molendagvlag

   
V.l.n.r.: Sietse en Jan Omvlee / Rolf Wassens uit Groningen / Tony Hop en Mark Heutink uit Bladel.


Bezoek uit Groningen, Noord Brabant en Dalen.


Privacyverklaring

Stichting Molen Zeldenrust hecht veel waarde aan de bescherming van de persoonsgegevens van haar donateurs. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij omgaan met persoonsgegevens.


Nationale Molendag 2018

Afgelopen zaterdag 12 mei was het Nationale Molendag en dus waren bezoekers van harte welkom om een kijkje in de molen te komen nemen!

Het was prachtig weer met wat weinig en soms helemaal geen wind. Toch heeft de molen praktisch de hele dag gedraaid. Er kwamen circa 75 bezoekers. Erg gezellig.


Links: Ludolf Munneke met schoon- en kleinzonen.
Rechts: Munneke zelf, de bekendste caféhouder van de Peel.


Links: Jans Katerbarg met kleinzoon.
Rechts: De familie van Klinken.


V.l.n.r.: Rienk Wieringa, Dick Mulder, Buurman Mark Eilander.


Toekomstige buren Wilbert en Marjan Siebring.


Drentse Molendag 2017

Zaterdag 26 augustus was een zeer geslaagde Drentse Molendag voor de Zeldenrust.
De wind liet het af en toe afweten, maar we hebben toch zo'n 80 bezoekers gehad, waaronder een aantal collega's uit Zuid Holland, Gelderland en Friesland.


Links: 's Morgens een verrassing van de Rabo bank. Koffie en gebak voor de bezoekers. / rechts: Toekomstig molenaar Bas Juk.


Links: Marcel Jalving met Fin / rechts: Martijn en Alwin Westerhof.


De wind was veranderlijk. Daarom moest de molen steeds gekruid worden. Maar de collega's hielpen met man en macht.


Aan het eind van de middag kwam de familie Reuvekamp in groten getale langs.


Nationale molendag 2017

Op zaterdag 13 mei waren bezoekers van harte welkom om een kijkje te nemen in onze molen! Het was een drukke dag met mooi weer (op een enkele bui na) en ongeveer 90 bezoekers.


Links: Molenaar Jan Omvlee. Rechts: Dorpsgenoot Tobias Stokhof maakte opnames vanaf de stelling.

Links: Een nieuwe generatie Katerbargies.


Vervanging van de vangstok

Op donderdag 11 mei werd de vangstok vervangen. Dit is de balk die uit de kap steekt en waarmee de molenaar dmv een ketting vanaf de stelling het remmechanisme (de vang) kan bedienen. De oude vangstok had rotte plekken, waardoor vervanging noodzakelijk was.


Links: Eerst moest de oude vangstok naar beneden. Rechts: De nieuwe vangstok, klaar om te plaatsen
.

Links: Een hoogwerker is toch wel gemakkelijk.Rechts: Klaar!


En dan aan de koffie: Anne, Fred en Jannes.


Het Jacoba Omvleepad

Het nieuwe weggetje bij de molen gaat het Jacoba Omvleepad heten, het college van B&W is hiermee akkoord gegaan. Lees er meer over in "Jacoba, een oma om trots op te zijn" (Dagblad van het Noorden, 15 maart 2017) en in "Emmen akkoord met Jacoba Omvleepad" (Dagblad van het Noorden, 16 maart 2017).


Drentse Molendag 2016 en Festival Op Fietse

Op 27 augustus was het Drentse Molendag, het was een drukke dag, 27 augustus was Molen Zeldenrust een van de opstapplaatsen van het Festival Op Fietse .
Het was een drukke Drentse Molendag. De Zeldenrust was start- en halteplaats van het Festival Op Fietse (http://www.festivalopfietse.nl) met circa 650 deelnemers. Daarvan hebben zo'n 200 een rondleiding in de molen gehad.

Bekijk hier een foto-impressie....


Update 31 juli

Inmiddels zijn de werkzaamheden flink gevorderd. Riolering en hemelwaterafvoer zijn aangelegd, puin is afgevoerd en de nieuwe weg naar de molen kon ook al worden uitgetest! (Klik op de foto's voor een groter formaat.)


29 juli

29 juli

28 juli

28 juli

26 juli

22 juli

18 juli

Gebied rondom de molen is op de schop

In juni 2016 is de sloop van de gebouwen rondom de molen begonnen. Eerst moest alle asbest worden verwijderd, op 29 juni kon het afbreken van de gebrouwen beginnen. (Klik op de foto's voor een groter formaat.)


6 juli

4 juli

4 juli

1 juli

30 juni

29 juni


Molen in rouwstand

 


 

Een beetje historie...1936:


Lees hier hoe u deze
ansichtkaart kunt bestellen.


Gebied rondom de molen gaat op de schop

Bekijk hier de animatie 'Wonen bij de molen in Zuidbarge' van Bram Markerink: https://www.youtube.com/watch?v=JrTb_WkVo98

Afgelopen donderdag 14 januari 2016 was de molen in het nieuws. Op RTV Drenthe lichtte Sietse Omvlee de plannen met het gebied rondom de molen toe. zie http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/104452/Gebied-rondom-molen-Zeldenrust-gaat-op-de-schop


Open Monumentendag!

Zaterdag 12 september 2015 was het Open Monumentendag. Zoals gebruikelijk was de molen geopend en was iedereen welkom om een kijkje te nemen!

Zaterdag 22 augustus 2015 Drentse Molendag

Het merendeel van de molens in Drenthe opende op zaterdag 22 augustus de deuren voor het publiek. De molenaars - ook die van de Zeldenrust - hebben de bezoekers gastvrij ontvangen!
Het was de hele dag prachtig weer met genoeg wind uit het zuidoosten. De molen heeft de hele dag gedraaid. Er kwamen ruim 40 bezoekers.

Bekijk hier een foto-impressie....Nationale Molendag 9 mei 2015

Het waaide behoorlijk en de molen heeft dan ook de hele dag flink gedraaid. De belangstelling was niet echt groot, maar toch hebben zo’n vijftig belangstellenden de Zeldenrust bezocht. Bekijk hier enkele foto's...

Poolse dansgroep

April 2015 - Een dansgroep uit het Poolse Oberniki was in Emmen om op te treden bij de herdenking van de bevrijding in 1945 door Poolse troepen. Daarna gingen ze op de foto bij de molen.De Molenmuis 2015

In samenwerking met lokale molens, pilotscholen en de Bibliotheek Emmen heeft het Drents plateau het project "De Molenmuis" ontwikkeld. Het is bestemd voor de groepen 1 en 2 van de basisschool.
Aan de hand van een prentenboek leren de leerlingen de molenmuis kennen. Bij een rondleiding in een molen in de eigen buurt beleven de kinderen de avonturen van de molenmuis. Hierbij komt aan bod hoe de molen werkt en waarvoor hij vroeger werd (en ook nog tegenwoordig wordt) gebruikt.

Aan alle dingen komt een eind.... Tuincentrum Omvlee per 19 juli 2014 gesloten

In 1889 kwam overgrootvader Johannes Omvlee naar Zuidbarge. Hij was boer, winkelier, scheepsjager en handelde in allerlei zaken. Onze grootouders kochten in 1919 de molen aan het Oranjekanaal. Deze werd later overgenomen door onze ouders, daarna door Jan en de laatste vijftien jaar door Sietse en Elza.
In 1973 begonnen we een Zaadhandel aan de Zuidbargerstraat en in 1978 werd die uitgebreid met een een filiaal in de Bargeres. Daar runden we ruim vijftien jaar een Dierenspeciaalzaak. In 1986 hebben we bij de molen een bedrijf geopend, dat zich heeft ontwikkeld tot een Tuincentrum en Dierenspeciaalzaak.
Maar - zoals in de aanhef staat geschreven - "aan alle dingen komt een eind". Op 19 juli 2014 is het bedrijf gestopt.

Molen Zeldenrust blijft echter bij evenementen - zoals molendagen en open monumentendag - wel toegankelijk. Bezichtiging en bezoek zijn altijd mogelijk op afspraak. En als het hek open staat bent u ook van harte welkom....


ANBI-status

De Stichting Molen Zeldenrust is door de Belastingdienst aangemerkt als culturele ANBI.
Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Een schenking aan een ANBI is vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Ook is er geen erfbelasting verschuldigd over ontvangen erfenissen (mits opgenomen in het testament).
Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

Molen Zeldenrust in 1962


Sindsdien is er wel het een en ander veranderd....
Deze foto is in 1962 gemaakt: een paar jaar voor de restauratie van 1965-66. Rechts achter is een dorsmachine in bedrijf. De kar met zakken graan komt daar waarschijnlijk juist vandaan.

We nodigen u van harte uit om een berichtje in ons gastenboek achter te laten!

Internet: http://www.zuidbarge.nl/molenzeldenrust
Laatste wijziging: 18 oktober 2018