Molen 'Zeldenrust'
Oranjekanaal N.Z. 7
Zuidbarge
7825 TK Emmen
06-51 99 41 94

 


Sinds 1857 staat de imposante korenmolen 'Zeldenrust' in het Drentse Zuidbarge.
Na een grootscheepse restauratie is de molen in 2006 feestelijk heropend.
In 2007 is het 150-jarig bestaan van de molen uitgebreid gevierd.

De Molenmuis weer van start

In samenwerking met lokale molens, pilotscholen en de Bibliotheek Emmen heeft het Drents plateau het project "De Molenmuis" ontwikkeld. Het is bestemd voor de groepen 1 en 2 van de basisschool.
Aan de hand van een prentenboek leren de leerlingen de molenmuis kennen. Bij een rondleiding in een molen in de eigen buurt beleven de kinderen de avonturen van de molenmuis. Hierbij komt aan bod hoe de molen werkt en waarvoor hij vroeger werd (en ook nog tegenwoordig wordt) gebruikt.

Als eerste kwam de Groen van Prinstererschool op dinsdag 3 en woensdag 4 maart 2015 met in totaal 50 leerlingen van groep 1 en 2. Er komen dit voorjaar nog tien scholen met in totaal ca 300 leerlingen.

Kijk hier voor een foto-impressie...


Aan alle dingen komt een eind.... Tuincentrum Omvlee per 19 juli 2014 gesloten

In 1889 kwam overgrootvader Johannes Omvlee naar Zuidbarge. Hij was boer, winkelier, scheepsjager en handelde in allerlei zaken. Onze grootouders kochten in 1919 de molen aan het Oranjekanaal. Deze werd later overgenomen door onze ouders, daarna door Jan en de laatste vijftien jaar door Sietse en Elza.
In 1973 begonnen we een Zaadhandel aan de Zuidbargerstraat en in 1978 werd die uitgebreid met een een filiaal in de Bargeres. Daar runden we ruim vijftien jaar een Dierenspeciaalzaak. In 1986 hebben we bij de molen een bedrijf geopend, dat zich heeft ontwikkeld tot een Tuincentrum en Dierenspeciaalzaak.
Maar - zoals in de aanhef staat geschreven - "aan alle dingen komt een eind". Op 19 juli 2014 is het bedrijf gestopt.

Molen Zeldenrust blijft echter bij evenementen - zoals molendagen en open monumentendag - wel toegankelijk. Bezichtiging en bezoek zijn altijd mogelijk op afspraak. En als het hek open staat bent u ook van harte welkom....


ANBI-status

De Stichting Molen Zeldenrust is door de Belastingdienst aangemerkt als culturele ANBI.
Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Een schenking aan een ANBI is vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Ook is er geen erfbelasting verschuldigd over ontvangen erfenissen (mits opgenomen in het testament).
Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

Molen Zeldenrust in 1962


Sindsdien is er wel het een en ander veranderd....
Deze foto is in 1962 gemaakt: een paar jaar voor de restauratie van 1965-66. Rechts achter is een dorsmachine in bedrijf. De kar met zakken graan komt daar waarschijnlijk juist vandaan.


Lees hier hoe u deze
ansichtkaart kunt bestellen.


We nodigen u van harte uit om een berichtje in ons gastenboek achter te laten!

Internet: http://www.zuidbarge.nl/molenzeldenrust
Laatste wijziging: 7 maart 2015