Molen 'Zeldenrust'
Oranjekanaal N.Z. 7
Zuidbarge
7825 TK Emmen
06-51 99 41 94

 

Sinds 1857 staat de imposante korenmolen 'Zeldenrust' in het Drentse Zuidbarge.
Na een grootscheepse restauratie is de molen in 2006 feestelijk heropend.

Festival Op Fietse

Op 27 augustus is Molen Zeldenrust een van de opstapplaatsen van het Festival Op Fietse. Kijk voor meer informatie op http://www.festivalopfietse.nl


Update 31 juli

Inmiddels zijn de werkzaamheden flink gevorderd. Riolering en hemelwaterafvoer zijn aangelegd, puin is afgevoerd en de nieuwe weg naar de molen kon ook al worden uitgetest! (Klik op de foto's voor een groter formaat.)


29 juli

29 juli

28 juli

28 juli

26 juli

22 juli

18 juli

Gebied rondom de molen is op de schop

In juni 2016 is de sloop van de gebouwen rondom de molen begonnen. Eerst moest alle asbest worden verwijderd, op 29 juni kon het afbreken van de gebrouwen beginnen. (Klik op de foto's voor een groter formaat.)


6 juli

4 juli

4 juli

1 juli

30 juni

29 juni


Lees hier hoe u deze
ansichtkaart kunt bestellen.


Gebied rondom de molen gaat op de schop

Bekijk hier de animatie 'Wonen bij de molen in Zuidbarge' van Bram Markerink: https://www.youtube.com/watch?v=JrTb_WkVo98

Afgelopen donderdag 14 januari 2016 was de molen in het nieuws. Op RTV Drenthe lichtte Sietse Omvlee de plannen met het gebied rondom de molen toe. zie http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/104452/Gebied-rondom-molen-Zeldenrust-gaat-op-de-schop


Open Monumentendag!

Zaterdag 12 september was het Open Monumentendag. Zoals gebruikelijk was de molen geopend en was iedereen welkom om een kijkje te nemen!

Zaterdag 22 augustus Drentse Molendag

Het merendeel van de molens in Drenthe opende op zaterdag 22 augustus de deuren voor het publiek. De molenaars - ook die van de Zeldenrust - hebben de bezoekers gastvrij ontvangen!
Het was de hele dag prachtig weer met genoeg wind uit het zuidoosten. De molen heeft de hele dag gedraaid. Er kwamen ruim 40 bezoekers. Hier een foto-impressie:


Age, Germ en David.


Links: Alex Posthumus met Fay / Midden: Oude voetbalmakker Jan Veenhoven / Rechts: Jans Katerbarg


Links: Melvin en Lisanne Jeuring / Rechts: Vader en zoon Wolthuis van de Krimstermolen uit Zuidwolde (Gr)

De provinciale molendag, georganiseerd door Molenstichting Drenthe en het Gilde voor Vrijwillig Molenaars, is medio jaren 80 opgezet om molenliefhebbers uit andere provincies van dienst te zijn. Zij kunnen namelijk op de nationale molendag niet zelf hun collega-molenaars bezoeken, omdat ze dan op hun eigen molens werkzaam zijn. De opzet was een succes, maar ook het "gewone" publiek wist vanaf het begin op de vierde zaterdag in augustus de Drentse molens te vinden.
Het is dan ook een prima gelegenheid om eens rustig één of meer molens in werking te zien. Natuurlijk vertellen de molenaars alles over hun hobby en hun "werktuig".
Sinds enkele jaren zijn de deelnemende molens te herkennen aan de speciale Drentse molenvlag. Deelnemende molens in onze omgeving zijn die in Aalden, Noordsleen, Sleen, Veenoord, Wachtum, Dalen, Coevorden,Erica, Zuidbarge en Emmer Compascuüm. De molen in Erica onder voorbehoud omdat daar momenteel groot onderhoud plaats vindt.


Nationale Molendag 2015

Op zaterdag 9 mei deed de Zeldenrust mee aan de Nationale Molendag.
Van 10.00 tot 17.00 uur was de molen te bezichtigen.
Het waaide behoorlijk en de molen heeft dan ook de hele dag flink gedraaid. De belangstelling was niet echt groot, maar toch hebben zo’n vijftig belangstellenden de Zeldenrust bezocht.

V.l.n.r.: Peter Raatjes met Dennis en Vera / Het waaide zo hard, dat de steekborden uit de wieken moesten / Buurjongens Luuk en Jochem / Nicht Liesbeth.


Poolse dansgroep

Een dansgroep uit het Poolse Oberniki was in Emmen om op te treden bij de herdenking van de bevrijding in 1945 door Poolse troepen. Daarna gingen ze op de foto bij de molen.De Molenmuis weer van start

In samenwerking met lokale molens, pilotscholen en de Bibliotheek Emmen heeft het Drents plateau het project "De Molenmuis" ontwikkeld. Het is bestemd voor de groepen 1 en 2 van de basisschool.
Aan de hand van een prentenboek leren de leerlingen de molenmuis kennen. Bij een rondleiding in een molen in de eigen buurt beleven de kinderen de avonturen van de molenmuis. Hierbij komt aan bod hoe de molen werkt en waarvoor hij vroeger werd (en ook nog tegenwoordig wordt) gebruikt.

Als eerste kwam de Groen van Prinstererschool op dinsdag 3 en woensdag 4 maart 2015 met in totaal 50 leerlingen van groep 1 en 2. Er komen dit voorjaar nog tien scholen met in totaal ca 300 leerlingen.

Kijk hier voor een foto-impressie...


Aan alle dingen komt een eind.... Tuincentrum Omvlee per 19 juli 2014 gesloten

In 1889 kwam overgrootvader Johannes Omvlee naar Zuidbarge. Hij was boer, winkelier, scheepsjager en handelde in allerlei zaken. Onze grootouders kochten in 1919 de molen aan het Oranjekanaal. Deze werd later overgenomen door onze ouders, daarna door Jan en de laatste vijftien jaar door Sietse en Elza.
In 1973 begonnen we een Zaadhandel aan de Zuidbargerstraat en in 1978 werd die uitgebreid met een een filiaal in de Bargeres. Daar runden we ruim vijftien jaar een Dierenspeciaalzaak. In 1986 hebben we bij de molen een bedrijf geopend, dat zich heeft ontwikkeld tot een Tuincentrum en Dierenspeciaalzaak.
Maar - zoals in de aanhef staat geschreven - "aan alle dingen komt een eind". Op 19 juli 2014 is het bedrijf gestopt.

Molen Zeldenrust blijft echter bij evenementen - zoals molendagen en open monumentendag - wel toegankelijk. Bezichtiging en bezoek zijn altijd mogelijk op afspraak. En als het hek open staat bent u ook van harte welkom....


ANBI-status

De Stichting Molen Zeldenrust is door de Belastingdienst aangemerkt als culturele ANBI.
Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Een schenking aan een ANBI is vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Ook is er geen erfbelasting verschuldigd over ontvangen erfenissen (mits opgenomen in het testament).
Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

Molen Zeldenrust in 1962


Sindsdien is er wel het een en ander veranderd....
Deze foto is in 1962 gemaakt: een paar jaar voor de restauratie van 1965-66. Rechts achter is een dorsmachine in bedrijf. De kar met zakken graan komt daar waarschijnlijk juist vandaan.

We nodigen u van harte uit om een berichtje in ons gastenboek achter te laten!

Internet: http://www.zuidbarge.nl/molenzeldenrust
Laatste wijziging: 5 augustus 2016